Lumiukko

TASO soittaa jo perinteeksi muodostuneet Lumiukko-konsertit Tampere-talossa la 2.12.2023. Rakastettu Lumiukko-animaatioelokuva (1982) on jo yli kolmen vuosikymmenen ajan aloittanut monien lasten joulunvieton. Pienen James-pojan ja Lumiukon jouluyön seikkailuista kertova animaatio perustuu Raymond Briggsin samannimiseen kuvakirjaan ja sen alkuperäiseen kuvitukseen. Kirjalle uskollisesti elokuva kertoo Lumiukon tarinan ilman sanoja.

Animaation taianomaista tunnelmaa luovan musiikin on säveltänyt pianistina ja kapellimestarinakin tunnettu Howard Blake, jonka laajaan tuotantoon mahtuu niin elokuvamusiikkia kuin orkesteri- ja näyttämömusiikkiakin. Lumiukko-animaation musiikki on hänen tunnetuin teoksensa ja sen koskettavaa tunnusmelodiaa Walking in the Air ovat esittäneet useat artistit erilaisina sovituksina. Näissä konserteissa sen laulaa poikasopraano Rasmus Ahoniemi Pirkanpojista. Konsertit johtaa TASOn kapellimestari Kimmo Tullila. 

Liput ovelta tai ennakkoon osoitteesta: https://tampere-talo.livex.fi/event-series/100233

Suomalaisia säveliä 

TASO tarjoilee suomalaisen musiikin päivänä pe 8.12.2023 Tampereen yliopiston juhlasalissa kuulijoilleen monipuolisesti suomalaista säveltaidetta eri aikakausilta. Konsertin avaa Roope Mäenpään TASO! -teoksen kantaesitys. TASO! (2023) on Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin tilausteos, johon säveltäjä on pyrkinyt kiteyttämään orkesterin syvimmän olemuksen. TASOn nimikkoteoksen teema on sukeltaa erilaisten musiikillisten tasojen läpi kuin tekninen piirustus. Näitä käsitteellisiä tasoja ovat pulssi, tempo, dynamiikka ja säveltaso – tekijöitä, joiden parissa kaikki musiikin parissa työskentelevät ovat tottuneet operoimaan. Kaiken TASOilun lisäksi teos on ylistyslaulu halulle soittaa ja ilmaista, mikä yhdistää muusikot, soittajat ja pelimannit ympäri maailmaa. 

Konsertin ohjelma jatkuu Bernhard Crusellin Klarinettikonsertolla nro 2 (1815). Tyyliltään ranskalainen kolmiosainen konsertto tarjoilee kuulijalleen klassista marssinomaista bravuuria, pehmeää laulavuutta sekä pirskahtelevan värikkäitä arpeggioita. Klarinettikonserton tulkitsee konsertissa nuori lahjakkuus Sonja Lankinen. Konsertti huipentuu Uuno Klamin Kalevala-sarjaan (1943). Teos koostuu viidestä sävelkuvaelmasta: Maan synty, Kevään oras, Terhenniemi, Kehtolaulu Lemminkäiselle ja Sammon taonta.  Teoksen rytmikkyys, värikkyys ja dissonoivuus kuvastavat Klamin raikasta ja modernia otetta Kalevala-aiheiseen musiikkiin. Kalevala-sarja on myös tyylikäs esimerkki säveltäjänsä tunnustetusta ja taitavasta orkesterin käytöstä. Ohjelmiston TASO tulkitsee taiteellisen johtajansa Kimmo Tullilan johdolla. 

Liput ovelta tuntia ennen konsertin alkua tai ennakkoon: https://www.lippu.fi/artist/tampereenakateeminensinfoniaorkesteritaso/