Oodi keväälle

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri soittaa Oodi keväälle -konsertin  ke 10.4.2024 klo 19 Tampereen yliopiston juhlasalissa. Konsertin avaa Johann Sebastian Bachin Musikalisches Opfer (1747) -sarjan Ricercare. Ricercare eli kuusiääninen Preussilainen fuuga on Bachin suosituimpia kosketinsoittimille sävellettyjä teoksia. Orkesterille sen on sovittanut Anton Webern. Konsertti jatkuu Carl Maria von Weberin konsertolla fagotille ja orkesterille F-duurissa (1811). Weberille ominaista draaman tajua ilmentävään konserttoon on taitavasti sisällytetty laaja kirjo karaktäärejä ja tunteita, joita fagotilla voi ilmaista. Virtuoottisen fagottikonserttojen klassikon tulkitsee konsertissa fagotisti Slava Berg. 


Väliajan jälkeen ohjelmassa ovat luvassa Jean Sibeliuksen tunnetut sävelrunot, Kevätlaulu (1895) sekä Satu (1892, rev. 1902). Sävelrunot luovat sinfonioiden tavoin aivan oman kokonaisuutensa Sibeliuksen tuotannossa. Lyyrinen ja hienostuneesti orkestroitu Kevätlaulu on Sibeliuksen harvemmin kuultu sävelruno, joka on saanut myöhemmin alaotsikon “Kevään surullisuus”.  Satu puolestaan lukeutuu Sibeliuksen suosituimpiin teoksiin. Sibelius on itse kuvannut teosta oman mielentilansa ja suomalaisuuden ilmaukseksi. Satua on pidetty myös tyyppiesimerkkinä säveltäjän taitavasta orkesterin käytöstä. Oodi keväälle -konsertin ohjelman TASO tulkitsee taiteellisen johtajansa Kimmo Tullilan johdolla.

Maria-oratorio

Toukokuussa 2024 esitettävä Maria-oratorio on Janne Salmenkankaan säveltämä tuore kirkkomusiikkiteos. Libreton teokseen on kirjoittanut Elisa af Hällström. TASO on kantaesitti teoksen yhteistyössä Harjun kamarikuoron kanssa vuonna 2022, uusintaesitys suuren suosion saaneesta teoksesta pidettiin vuonna 2023.  Seuraava konsertti on osa Tampereella järjestettävän Kirkon juhlat -festivaalin ohjelmaa. Maria-oratorion johtaa kapellimestari Heikki Liimola. Solisteina esiintyvät sopraano Sanna Ketola, baritoni Janne Salmenkangas, tenori Heikki Hattunen sekä altto Tarja Laitinen.

Kirkon juhlien päätösmessu

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri on näkyvästi mukana Tampereella järjestettävän uuden kaupunkifestivaalin, Kirkon juhlien, toteutuksessa toukokuussa 2024. Kirkon juhlien ohjelman teemana on vahvistaa toivoa tulevaisuuteen. Juhlien musiikillinen sisältö on monipuolinen. Päätösmessussa esitetään kaikki juhlille sävelletyt tilausteokset tuhansien eri-ikäisten laulajien suurkuoron sekä Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin voimin. Messuorkesterin kapellimestarina toimii Kimmo Tullila.