Sinfoniakonsertti, kevät 2016

Sinfoniakonsertit

ke 11.5. Tampereen yliopiston sali
la 14.5. Promenadikeskus, Pori

Solistina Jonas Silinskas, trumpetti

Sibelius: Pohjolan tytär
Tomasi: konsertto trumpetille
Dvorak: Sinfonia No. 9

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri (TASO) konsertoi kotisalissaan Tampereen yliopistolla ke 11.5. klo 19.00 ja lähtee samalla viikolla vierailulle Porin Promenadikeskukseen la 14.5. klo 15.00. Sinfoniakonserttien avausteoksena on Pohjolan tytär, joka on Jean Sibeliuksen suosituimpia sinfonisia runoja. Henri Tomasin trumpettikonserton solistina vierailee Jonas Silinskas. Konserttien päätösnumerona kuullaan Antonín Dvořákin rakastettu 9. sinfonia ”Uudesta maailmasta.” Orkesteria johtaa kapellimestari KimmoTullila.

Jonas Silinskas valmistui Vilnan M. K. Čiurlionisin taidekoulusta 2007. Hän jatkoi opintojaan Liettuan musiikkija teatteriakatemiassa ja soitti soolotrumpettia Liettuan valtion Trimitas-puhallinorkesterissa. Tammikuussa 2009 Silinskas aloitti Erasmus-opintonsa Pirkanmaan ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa. Hän on toiminut Tampere Filharmonian trumpetin varaäänenjohtajan sijaisena, Turun filharmonisen orkesterin äänenjohtajana ja Kuopion sinfoniaorkesterissa. Silinskas aloitti toimensa Tampere Filharmonian äänenjohtajana syksyllä 2010.

Sibeliuksen vuonna 1906 säveltämän Pohjolan tytär -teoksen taustalla on tarina Väinämöisestä, joka yrittää turhaan saada itselleen Pohjolan neitoa. Teoksen kantaesitys oli aikoinaan menestys ja se sai kiitosta myös kriitikoilta. Ranskalainen Henri Tomasi sävelsi Konserton trumpetille vuonna 1948. Konsertto on melodiaan painottuva teos, jossa voidaan kuulla vahvoja amerikkalaisen aikalaisjatsin sävyjä. Tšekkiläisen Dvořákin 9. sinfonia valmistui vuonna 1892, kun hän asui New Yorkissa. Kansallisromanttinen teos ammentaa aineksia niin tšekkiläisestä kuin amerikkalaisesta musiikista.

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri on kunnianhimoinen harrastajasinfoniaorkesteri, jonka tavoitteena on tarjota musiikinharrastajille mahdollisuus soittaa korkeatasoista orkesterimusiikkia. TASO onkin esittänyt menestyksekkäästi useita orkesterikirjallisuuden merkkiteoksia ja tehnyt yhteistyötä maamme eturivin taiteilijoiden kanssa. Kapellimestari ja TASO:n taiteellinen johtaja Kimmo Tullila oli perustamassa orkesteria vuonna 2003 ja hänen johdollaan orkesteri on noussut merkittäväksi vaikuttajaksi Tampereen kulttuurielämässä. Tullila suoritti orkesterinjohdon diplomitutkintonsa syksyllä 2009 ja toimii myös Tampere Filharmonian 2. viulun äänenjohtajana.

 

Tiedote: Hilja Lappalainen
Juliste: Annika Granlund

 

Lastenkonsertit

su 17.4. klo 15 ja 17, Kangasala-talo

Kertojana Eila Roine

Saint-Saens: Eläinten karnevaali

FaLang translation system by Faboba