Joulukonsertti 2014

Vom Himmel hoch – Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin ja Tampereen yliopiston laulajien joulukonsertti 13.12.2014

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri (TASO) ja Tampereen yliopiston laulajat (TYL) tuovat valoa talven pimeyteen lämminhenkisellä joulukonsertilla Tampereen tuomiokirkossa lauantaina 13.12. kello 18. Solisteina sopraano Anu Mattila ja baritoni Julius Martikainen. Konsertin johtavat Kimmo Tullila ja Päivi Liimola.

Konsertin pääteoksena on Felix Mendelssohn-Bartholdyn kantaatti Vom Himmel hoch, joka kuvaa enkelien ilmestymistä paimenille ilmoittamaan joulun ilouutista. TASO johdattelee yleisön  suomalaisiin joulusäveliin P.J. Hannikaisen sovittaman joululaulusikermän myötä, ja orkesterin  vaskiryhmä soittaa italialaisen renessanssisäveltäjän Giovanni Gabrielin musiikkia. Sibeliuksen joululauluista esitetään mm. rakastettu En etsi valtaa loistoa, mutta myös pari harvoin kuultua helmeä. TYL vie kuulijat joulun mysteerin äärelle jo sukupolvien ajan Suomessa ja Euroopassa lauletuilla sävelillä. Kuultavana on Javier Buston sovittama perinteinen baskilainen melodia Gure amaren seaskabestiya (Pyhän äidin kehtolaulu), 1200-luvun Zoltán Kodály 1940-luvulla sovittama Adventtilaulu, Francis Poulenc’n vuonna 1952 sovittama gregoriaaninen kirkkolaulu O magnum mysterium sekä Martti Helan Hiljainen joululaulu.

Keväällä 2003 perustettu Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri (TASO) syntyi jatkumona vuonna 1998 perustetulle yliopiston jousiorkesterille (TYVI) ja on Tampereen ensimmäinen opiskelijasinfoniaorkesteri. Orkesteri järjestää vuosittain vähintään kaksi sinfoniaorkesterikonserttia, joiden lisäksi toimintaan kuuluvat mm. viihde- ja joulukonsertit, tilausesiintymiset ja juhlatanssiaiset. TASO on esiintynyt kotikaupunkinsa lisäksi mm. Helsingissä, Turussa, Tallinnassa, Jyväskylässä ja Seinäjoella.

Tampereen yliopiston laulajat on vuonna 1964 perustettu opiskelijasekakuoro, jonka jäsenet ovat pääasiassa tamperelaisia opiskelijoita. Kuoron monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu muun muassa suomalaisten säveltäjien tuotantoa, klassisia kuoroteoksia ja kansanlaulusovituksia eri maista. TYL:n taiteellisena johtajana on vuodesta 2010 lähtien toiminut Päivi Liimola. Edellisen kerran TASO ja TYL tekivät yhteistyötä syksyllä 2012 esittäessään pyhäinpäivänä Mozartin Requiemin täpötäydessä Tampereen tuomiokirkossa.

FaLang translation system by Faboba