TASO:n syksy käynnistyy kepein tanssiaskelin

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri TASO:n syksyn ensimmäisessä konsertissa Tampereen yliopiston juhlasalissa torstaina 6.10. klo 19.00 kuullaan tunnettuja tanssillisia orkesterikappaleita. Orkesteria johtaa kapellimestari Kimmo Tullila ja solistiksi saapuu nuori tamperelainen viuluvirtuoosi Iidamari Ahonen. Konsertista kuullaan otteita myös Koskikeskuksessa lauantaina 8.10. kaikille avoimissa konserteissa klo 12.00 ja 14.00.

Konsertin teokset kuljettavat kuulijan kepein tanssiaskelin Venäjälle, Saksaan, Unkariin, Tšekinmaalle ja Italiaan. Illan avausteoksena kuullaan Maria von Weberin Tanssiinkutsu, jonka jälkeen orkesteri soittaa Johannes Brahmsin Unkarilaisia tansseja ja Antonín Dvořákin Slaavilaisia tansseja. Ranskasta kuullaan Gabriel Faurén Sicilienne sekä Claude Debussyn kaunis ja kaikille tuttu melodia Clair de lune. Konsertin viimeiset tanssit, Polovetsilaistanssit, ovat venäläisen Aleksandr Borodinin käsialaa.

Tanssien lomassa solistiteoksena kuullaan osa Max Bruchin Ensimmäisestä viulukonsertosta, g-molli, jonka solistina esiintyy Iidamari Ahonen. Teos on ollut yksi soitetuimmista 1800-luvulla sävelletyistä viulukonsertoista. Sen kolmatta osaa kuvataan kiihkeärytmiseksi, voimakkaaksi ja eläväksi.

13-vuotias Iidamari Ahonen aloitti viuluopintonsa 5-vuotiaana Tampereen konservatoriossa ja hän on myös viuluakatemian oppilas. Kilpailumenestystä Ahoselle on karttunut muun muassa 3. palkinto Tallinnan NoorMuusik -viulukilpailuissa 2013, 1. palkinto Kaunas Sonorum 2013 -kilpailun jousisoitinsarjassa Liettuassa, 1. palkinto Giovanni Musicisti 2014 -viulukilpailussa Trevisossa, Italiassa, 3. palkinto Concours Grumiaux -viulukilpailuissa Namurissa, Belgiassa sekä 2. palkinto kansallisessa Juhani Heinonen viulukilpailussa Jyväskylässä 2016. Ahonen on myös osallistunut MusicAlp -mestarikursseille Tignesissä Ranskassa vuosina 2013–2015. Orkesterin solistina hän on soittanut Tampere Filharmonian nuorten solistien konsertissa keväällä 2014.

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri on kunnianhimoinen harrastajasinfoniaorkesteri, jonka tavoitteena on tarjota musiikinharrastajille mahdollisuus soittaa korkeatasoista orkesterimusiikkia. TASO onkin esittänyt menestyksekkäästi useita orkesterikirjallisuuden merkkiteoksia ja tehnyt yhteistyötä maamme eturivin taiteilijoiden kanssa. Kapellimestari ja TASO:n taiteellinen johtaja Kimmo Tullila oli perustamassa orkesteria vuonna 2003 ja hänen johdollaan orkesteri on noussut merkittäväksi vaikuttajaksi Tampereen kulttuurielämässä. Tullila suoritti orkesterinjohdon diplomitutkintonsa syksyllä 2009 ja toimii myös Tampere Filharmonian 2. viulun äänenjohtajana.

to 6.10.2016 klo 19 Tampereen yliopiston juhlasali
la 8.10.2016 klo 12 & 14 Koskikeskus, Tampere

Teksti: Hilja Lappalainen
Juliste: Annika Granlund

FaLang translation system by Faboba