TASO ja TYL yhdistävä voimansa pyhäinpäivänä

W. A. Mozart: Kyrie d-molli KV 341, Requiem KV 626

la 3.11.2012 klo 18 Tampereen tuomiokirkko
su 4.11.2012 klo 15 Hämeenlinnan kirkko

Mia Heikkinen (sopraano), Jeni Packalén (altto), Jussi Salonen (tenori) ja Kristjan Mõisnik (basso)
johtajina Kimmo Tullila ja Päivi Liimola
Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri (TASO) ja Tampereen yliopiston laulajat (TYL)

Käsiohjelmat 15/10 € ovelta sekä ennakkoon 15.10. alkaen orkesterin ja kuoron jäseniltä

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri (TASO) ja Tampereen yliopiston laulajat (TYL) yhdistävät voimansa ensimmäistä kertaa marraskuussa. Akateemisten kokoonpanojen yhteisproduktio kutsuu hiljentymään pyhäinpäivän tunnelmaan suurten klassikkoteosten parissa. W. A. Mozartin Requiem (KV 626) ja Kyrie (KV 341) kuullaan pyhäinpäivänä 3.11.2012 klo 18 Tampereen tuomiokirkossa. Konsertti uusitaan sunnuntaina 4.11.2012 klo 15 Hämeenlinnan kirkossa. Kuoron ja orkesterin lisäksi lavalle nousee korkeatasoinen solistikaarti: sopraano Mia Heikkinen, altto Jeni Packalén, tenori Jussi Salonen sekä basso Kristjan Mõisnik. Konsertin johtavat Kimmo Tullila ja Päivi Liimola.

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri on vuonna 2003 perustettu kunnianhimoinen harrastajasinfoniaorkesteri, jonka tavoitteena on tarjota opiskelijoille sekä muille musiikinharrastajille mahdollisuus soittaa korkeatasoista orkesterimusiikkia. TASO onkin esittänyt menestyksekkäästi useita orkesterikirjallisuuden merkkiteoksia. Orkesteri on tehnyt yhteistyötä maamme eturivin taiteilijoiden kanssa ja konsertoinut kotikaupunkinsa lisäksi eri puolella Suomea. TASO:n perustamisesta lähtien orkesterin taiteellisena johtajana on toiminut kapellimestari Kimmo Tullila, joka suoritti diplomitutkintonsa Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2009 erinomaisin arvosanoin. Tullilan johdolla TASO on noussut muutamassa vuodessa merkittäväksi vaikuttajaksi Tampereen
kulttuurielämässä.

Tampereen yliopiston laulajat on vuonna 1964 perustettu opiskelijasekakuoro, jonka jäsenet
ovat pääasiassa Tampereen yliopiston opiskelijoita. Kuoron monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu
muun muassa suomalaisten säveltäjien tuotantoa, klassisia kuoroteoksia ja kansanlaulusovituksia
eri maista. Kotimaan lisäksi kuoro on viime vuosina konsertoinut myös Unkarissa, Slovakiassa ja
Tšekin tasavallassa sekä viimeisimpänä toukokuussa 2012 Ranskassa. Kuoron taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2010 Päivi Liimola, joka valmistui Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 1998. Kuoronjohtoa hän on opiskellut muun muassa Timo Nuoranteen ja Matti Hyökin oppilaana sekä professori Gert Frischmuthin kuoronjohtoluokalla Weimarin Franz Liszt -musiikkikorkeakoulussa Saksassa.

Mia Heikkinen valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin keväällä 2009 pääaineenaan oopperalaulu. Heikkinen voitti Kangasniemen laulukilpailun vuonna 2007, ja vuonna 2008 hän sijoittui toiseksi Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjassa. Heikkinen vierailee säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa ja on esiintynyt myös Tampereen, Kouvolan ja Vaasan oopperassa, Turun Kaupunginteatterissa, Ooppera Skaalassa ja Noa-oopperafestivaaleilla Vilnassa.

Jeni Packalén on valmistunut laulajaksi Helsingin Metropolia ammattikorkeakoulusta. Hän on laulanut oopperarooleja mm. Suomen Kansallisoopperassa, Vaasan ja Tampereen oopperassa, Ooppera Skaalassa sekä West Coast Kokkola -oopperassa. Vuonna 2008 järjestetyissä Lappeenrannan laulukilpailuissa Packalen palkittiin naisten sarjassa toisella palkinnolla.

Jussi Salonen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian Kuopion osastolta vuonna 2009 pääaineenaan kirkkomusiikki. Syksystä 2009 alkaen Salonen on opiskellut Sibelius-Akatemian laulumusiikin osaston oopperakoulutuksessa Anssi Hirvosen johdolla. Lohjan tenorikilpailussa vuonna 2008 Salonen sai kolmannen palkinnon. Salonen on vieraillut mm. Kuopion, Lohjan, Lahden ja Jyväskylän kaupunginorkesterien ja Suomalaisen barokkiorkesterin solistina.

Kristjan Mõisnik aloitti musiikkiopintonsa Tallinnan G.Otsin musiikkikoulussa vuonna 1992. Vuonna 1996 hän siirtyi Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle, jossa opiskeli Anssi Hirvosen ja Erkki Rajamäen johdolla valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 2008. Vuodesta 1998 Mõisnik on esiintynyt ooppera-, oratorio- ja konserttisolistina, sekä lied-laulajana Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Puolassa, Tanskassa ja Saksassa.

Wolfgang Amadeus Mozartin (1756–1791) vaikuttava Requiem jäi hänen viimeiseksi teoksekseen. Mozartin ennenaikaisen kuoleman ja Requiemin kytkökseen on helppo ajatella liittyvän mystiikkaa. Tekstinä Requiem on sielunmessu, katolinen jumalanpalvelus, jossa rukoillaan edesmenneiden puolesta. Sen kaksitoista osaa kertovat kuolemanpelosta, ihmisen syyllisyydestä, armosta ja lunastuksesta. Mozart ei ennättänyt saada teosta valmiiksi ennen kuolemaansa, vaan sen saattoi loppuun hänen oppilaansa Franz Süssmayr Mozartin luonnosten pohjalta. Kyrie d-molli (KV 341) on teos, joka edustaa Requiemin tapaan Mozartin kypsän kauden tuotantoa. Teoksen tarkasta säveltämisajasta ei ole täyttä varmuutta. On vahvoja viitteitä siitä, että Kyrie olisi sävelletty osaksi kokonaista messua, mutta suunnitelma ei koskaan toteutunut.

Konserttijulisteen suunnitteli ja maalasi Marianna Piepponen.

FaLang translation system by Faboba