Sinfoniakonsertti 9.5.2012

Sinfoniakonsertti 9.5.2012  

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri (TASO) konsertoi keskiviikkona 9.5.2012 klo 19 Tampereen yliopiston juhlasalissa. Konsertissa kuullaan seuraavat teokset:

  • Aarre Merikanto: Intrada
  • Béla Bartók: Alttoviulukonsertto, solisti György Balázs
  • Pjotr Tšaikovski: Sinfonia nro 4

Konsertin avaa Aarre Merikannon orkesteriteos Intrada, joka syntyi vuonna 1936. Se edustaa Merikannon 1930-luvun alusta alkanutta vähemmän radikaalia ja tutumpiin sävellyskonventioihin tyytyvää, lähinnä uusklassiseksi luokiteltavaa sävellystyyliä. Pelkistetyn oloisen Intradan juhlavuutta alleviivaa runsas vaskien käyttö, johon lyyrisen kaunis viulusoolo kontrastoituu.

Alttoviulukonsertto on Béla Bartókin viimeisimpiin kuuluvia teoksia, jota hän ei ehtinyt säveltämään täysin valmiiksi ennen kuolemaansa. Vuonna 1945 aloitettua konserttoa ovat täydentäneet eri säveltäjät, yleisimmin kuullaan Tibor Serlyn orkestroimaa ja sovittamaa versiota. Bartókin Alttoviulukonsertto on alttoviulukirjallisuuden klassikko sekä yksi esitetyimmistä konsertoista soittimelleen. Kolmiosaista modernistista konserttoa tulee tulkitsemaan Tampere Filharmonian alttoviulun äänenjohtajana toimiva György Balázs.

Vuosina 1877–1878 kirjoitettu Tšaikovskin 4. sinfonia oli ensimmäisiä, joka lähti rikkomaan klassismin sinfonioille tyypillistä sonaattimuotoa ja enteili jo tulevaa romantiikan sävelmaalailua. Sinfonian ensimmäisessä osassa vaskien vahva, iskevän rytminen fanfaariaihe saa vastapainokseen melodisen, lyyrisen kauniin valssin. Myrskyävän ensimmäisen osan jälkeen toinen osa alkaa oboen esittelemällä laulavan kauniilla teemalla, jota jouset lähtevät viemään eteenpäin. Jousten pizzicatokuluille ja puhaltimien staccatoille rakentuva kolmas osa on kevyt, vauhdikas ja jopa koomisia sävyjä saava Scherzo. Neljännen osan teemana on venäläinen kansanlaulu, jota kehitellään alun iskevän raivokkaisiin tunnelmiin palaten kohti mahtipontista huipennustaan.

Konsertin johtaa kapellimestari Kimmo Tullila, joka suoritti diplomitutkintonsa syksyllä 2009 erinomaisin arvosanoin. Tullila oli perustamassa TASO:a vuonna 2003, ja hänen johdollaan orkesteri on noussut muutamassa vuodessa merkittäväksi vaikuttajaksi Tampereen kulttuurielämässä.

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri on kunnianhimoinen harrastajasinfoniaorkesteri, jonka tavoitteena on tarjota opiskelijoille sekä muille musiikinharrastajille mahdollisuus soittaa korkeatasoista orkesterimusiikkia. TASO onkin esittänyt menestyksekkäästi useita orkesterikirjallisuuden merkkiteoksia. Orkesteri on tehnyt yhteistyötä maamme eturivin taiteilijoiden kanssa, ja se on konsertoinut kotikaupunkinsa lisäksi mm. Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä ja Seinäjoella.

Liput 15 / 5 euroa

Konserttia tukee Pirkanmaan taidetoimikunta.

FaLang translation system by Faboba