TASO valtaa tuomiokirkot (kevät 2011)

Konserttijuliste (tekijä: Marianna Piepponen)Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri (TASO) vierailee maaliskuussa Euroopan unionin kulttuuripääkaupungissa Turussa. Konsertoidessaan 3.4.2011 klo 18.00 Turun tuomiokirkossa TASO esittää erään Gustav Mahlerin rakastetuimmista teoksista, neljännen sinfonian. Konsertin avaa jo aiemmin Tampereella esitetty Felix Mendelssohonin Hebridit-alkusoitto. Hebridit syntyi nuoren säveltäjän viettäessä harvinaista lomaa Skotlannissa. Yksinäiset saaret ja myrskyinen veneretki veden täyttämään Fingalin luolaan inspiroivat Mendelssohnia luomaan tämän alkusoiton, joka kuvailee aaltojen vyörymistä rantakallioita vasten ja saarten ainutlaatuista karua tunnelmaa.

Mahlerin neljäs sinfonia, kuten sen kolme edeltäjääkin, perustuvat Des Knaben Wunderhorn, ”Pojan ihmetorvi” -runokokoelman teksteihin. Tämä saksalaisista kansanrunoista muodostuva kokoelma innoitti myös monia muita taiteilijoita, mutta Mahler käytti sitä omassa työssään kaikkein laajimmin hyväkseen. Sinfonian kolme ensimmäistä osaa esittelevät teemoja, jotka kootaan yhteen neljännen osan laulussa, Das Himmlische Leben, Taivaallinen elämä. Laulun sanat kuvailevat taivaan iloja lapsen näkökulmasta melko humoristisella tavalla. Orkesterin solistina esiintyvältä sopraaanolta Mahler toivoi mahdollisimman iloista ja lapsenomaista esitystä ilman merkkiäkään parodiasta. Omana aikanaan sinfonia ei saanut suosiota juuri lapsekkuutensa ja Mahlerille epätyypillisen kevyen orkestraation vuoksi, vaan sitä alettiin arvostaa vasta myöhemmin.

Neljännessä osassa TASOn solistina kuullaan sopraano Mia Heikkistä, joka on kerännyt kokemusta ja menestystä niin kansallisoopperasta kuin monista arvostetuista laulukilpailuista. Heikkinen esiintyy kuluvana keväänä myös Tampereen oopperan Taikahuilu-produktiossa Papagenan roolissa.

Tampereella TASOn voi kuulla soittavan Mahleria 14.5.2011 klo 18.00 Tampereen tuomiokirkossa. Sinfonian lisäksi ohjelmassa on Jean Sibeliuksen hieman vähemmän tunnettu teos Cassazione Op. 6.

Molemmat konsertit johtaa jo totuttuun tapaan TASOn oma hovikapellimestari Kimmo Tullila, joka suoritti diplomitutkintonsa syksyllä 2009 erinomaisin arvosanoin. Tullila oli perustamassa TASO:a vuonna 2003, ja hänen johdollaan orkesteri on noussut viime vuosina merkittäväksi vaikuttajaksi Tampereen kulttuurielämässä. Tullila toimii myös Tampere Filharmonian 2. viulun äänenjohtajana.

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri on kunnianhimoinen harrastajasinfoniaorkesteri, jonka tavoitteena on tarjota opiskelijoille sekä muille musiikinharrastajille mahdollisuus soittaa korkeatasoista orkesterimusiikkia. TASO onkin esittänyt menestyksekkäästi useita orkesterikirjallisuuden merkkiteoksia. Orkesteri on tehnyt yhteistyötä maamme eturivin taiteilijoiden kanssa, ja se on konsertoinut kotikaupunkinsa lisäksi mm. Helsingissä, Jyväskylässä ja Seinäjoella.

Liput 15 / 5 €

Konserttijulisteen teki Marianna Piepponen.

FaLang translation system by Faboba